Open Site Navigation


‘The greenest building is the one that already exists’. Carl Elefante

We see immense value in retaining and working with historic buildings, conserving them both for local communities and cities at large. We have revitalised the Old Schoolhouse to make it accessible, flexible and appealing, to make a lasting contribution to the future of Morningside and Edinburgh.


We achieved this by taking a fabric first approach, integrating passive design principles and a focus on the durability of the construction to emulate the success of the existing 200 year old building.


We love working with heritage buildings; refurbishing them sustainably and adding value while reducing carbon. For further details about our Old Schoolhouse retrofit project please follow the link below:


https://www.mills-mccullough.com/old-school-house


Scotland’s Climate Week – 13th – 19th September

#RetroFirst

#COP26

#ScotClimateWeek

#ClimateAction

#retrofit




We are delighted to announce that our Old Schoolhouse project has been shortlisted as part of the AJ Architecture Awards 2021 under the Community and Faith Project Category.


The retrofit and new build project brings new life to a Category B listed building in Morningside, Edinburgh. The historic core and generous proportions of the building have been restored and a southern extension functions as a new entrance and breakout space, supporting the main hall.

Our client's objective was to facilitate many building users in addition to serving their own needs as a church and to create an attractive, welcoming community facility for the enjoyment of all.


Find out more on our project page by clicking here

AJ Awards Announcement


Architecture by Mills + McCullough Architects.

Construction by Smith & McMath.

Structural Design by David Narro Associates.

Quantity Surveying by Thomson Gray

Photography by Mills + McCullough Architects.

Furniture by Kanso.






We are pleased to report that our application to extend our client's property in Alnwickhill Road - Edinburgh has been granted. The project has developed through its technical design stage and our warrant application has been submitted in preparation for a site start in the coming months.


A new extension will open up the rear of the house to connect with the garden, replacing an existing conservatory to provide a single space with distinct areas for the kitchen, dining and living.

The single volume is efficient and fluid while creating a dynamic and contemporary family space. We are delighted that this important step has been achieved and for the positive change it will bring for our clients.


For more information visit our project page here






Follow Us

twitter logo
youtube logo
instagram logo
llinkedin logo
facebook logo

Studio Locations

Join Our Newsletter

Thanks for subscribing